Žeruchová polievka

12. októbra 2014
  • Podávať ako : tanier
  • Porcie : 4
  • Čas prípravy : 15m
  • Čas varenia : 30m
  • Hotové za : 45m

Moja mama kedysi pestovala žeruchu na okennej parapete nášho petržalského paneláku. Sem-tam sme si z nej odstrihli a posypali ňou chlieb s maslom, namiesto pažítky. Žerucha má špecifickú chuť a verím, že táto polievka stojí za vyskúšanie.

Ingrediencie

  • 80g masla
  • 3 lyžice smotany
  • 200g žeruchy
  • 500ml kuracieho vývaru
  • 250g zemiakov
  • 1 pór alebo mladá cibuľka
  • štipka muškátového oriešku
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup

Krok 1

Zemiaky ošúpeme a nakrájame natenko. Maslo v rajnici rozpustíme. Pór nakrájame nadrobno a pridáme ho k maslu. Miešame a necháme zmäknúť.

Krok 2

Pridáme zemiaky, kurací vývar, muškátový oriešok a privedieme k varu. Potom zmiernime teplotu a pod pokrievkou varíme asi 15 minút. Pridáme žeruchu a varíme ďalších 10 minút.

Krok 3

Polievku necháme vychladnúť. Vychladnutú polievku v mixéri pomixujeme, až kým sa zelenina nenaseká najemno. Potom polievku pomocou varechy pretlačíme cez sito.

Krok 4

Do polievky vmiešame smotanu a znova polievku ohrejeme. Polievku však nepriveďte k varu, inak sa smotana zrazí.

Tip na obmenu:
Takto isto si chutne uvaríme aj špenátovú alebo brokolicovú polievku.

Typ receptu: , Značky: , Ingrediencie:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • veganske-rebarborove-crumble-muffiny

    Vegánske rebarborové crumble muffiny

  • burgre-zo-sladych-zemiakov-s-guacamole

    Burgre zo sladkých zemiakov s guacamole

  • Nepečená čokoládová vegánska torta s jahodami

  • Banánová roláda

    Banánová roláda

  • avokadovo-jablkove-guacamole

    Avokádovo-jablkové guacamole