Köttbullar

9. septembra 2014
  • Podávať ako : miska
  • Porcie : 5
  • Čas prípravy : 0m
  • Čas varenia : 0m
  • Hotové za : 2:30 h

Ak vám názov znie povedome, je to preto, že mnohí ste sa s ním stretli v IKEA 🙂 Tieto švédske mäsové guľky si ľahko pripravíte aj doma.

Ingrediencie

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 250g mletého bravčového mäsa
  • 2 kúsky bieleho chleba bez kôrky (alebo toastového)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 stredne veľké vajce
  • 1 lyžička Worcestrovej omáčky
  • 2 aj pol lyžice masla
  • 1/3 šálky oleja z repky olejnej
  • polovica citróna
  • 1/3 lyžičky mletého muškátového orieška
  • štipka mletého nového korenia
  • šálka hovädzieho vývaru (použite bujón)
  • 300g alebo 1 balenie hubovej polievky alebo omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšie balenie vysokopercentnej kyslej smotany
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup

Krok 1

Guľky: Cibuľu pokrájame vľmi najemno, osolíme ju a jemne povaríme na nízkej teplote na lyžici oleja a lyžici masla, až kým sa nesfarbí dozlata. Cibuľu potom odstavíme. Z chleba vyberieme striedku a namočíme ju do 1/4 šálky kyslej smotany. Smotanu pridávajte pozvoľna.

Krok 2

Do misky rozbite vajce a odložte ho nabok.

Krok 3

Vezmite obe mleté mäsá a zmiešajte ich dokopy s namočeným chlebom, rozbitým vajíčkom, cibuľou, muškátovým orieškom a novým korením. Všetko dôkladne zamiešajte a ochutťe soľou a čiernym mletým korením.

Krok 4

Odložte mäsovú zmes do misy a zakryte ju utierkou a uložte do chladničky na 30 minút. Po pol hodine vyberte schladenú zmes z chladničky a vytvarujte malé mäsové guľky.

Krok 5

Guľky vypražte v oleji z repky olejnej na panvici dozlata spolu s 2 lyžicami masla na dochutenie. Hotové guľky poukladajte na kuchynskú papierovú utierku a nechajte z nich stiecť nadbytočný olej.

Krok 6

Omáčka: Z panvice, v ktorej sme vyprážali, odstránime všetok prepálený olej a necháme ju len jemne mastnú. Vlejeme do nej hríbovú omáčku, ktorú zmiešame so šťavou z polovice citróna a s lužičkou Worcester omáčky a povaríme. Keď sa hríby uvaria, zalejte ich šálkou hovädzieho vývaru a oškriabte hnedé zvyšky zo spodu panvice. Znížte teplotu a pridajte šálku kyslej smotany a jemne varte.

Krok 7

Keď začnú hríby bublinkovať, vráťte guľky späť do panvice a varte na nízkej teplote 30 až 40 minút, kým sa omáčka nezredukuje o tretinu alebo polovicu a kým sa mäsové gule dôkladne neprevaria s ostatnými prísadami. Pridajte soľ a čierne mleté korenie na dochutenie. Podávajte na čerstvých hríboch alebo maslových rezancoch.

Tip na obmenu:
Toto jedlo dozrieva každým ohrievaním, preto je lepšie ho pripraviť deň vopred.
Ak vám niečo zvýši, nie je to problém – köttbullar veľmi ľahko zamrazíte.
Köttbullar je jedlo rozšírené po celej Škandinávii a má neskutočne mnoho variácií – toto je len jedna z nich.
Mäsové guľky majú bohatú históriu, veľa informácií ponúka aj Wikipédia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • kuraci-shish-v-pikantnej-omacke

    Kurací shish v pikantnej omáčke

  • kuracie-prsia-v-kuskusovom-cesticku

    Kuracie prsia v kuskusovom cestíčku

  • Kuracie prsia so špargľou a paradajkami

    Kuracie prsia so špargľou a paradajkami

  • Kuracie prsia Maryland pre diabetikov

    Kuracie stehná Maryland pre diabetikov

  • Buffalo Wings

    Buffalo Wings