Jambalaya morčacie mäso s klobásou

12. októbra 2014
  • Podávať ako : tanier
  • Porcie : 10
  • Čas prípravy : 10m
  • Čas varenia : 1:10 h
  • Hotové za : 1:20 h

Kreolská jambalaya (čítaj džambalája) pochádza z francúzskej štvrti v New Orleans, v pôvodnej európskej časti. Išlo o pokus Španielov spraviť paellu v Novom svete, kde šafran nebol tak ľahko k dispozícii z dôvodu dovozných nákladov. Paradajky sa stali náhradou za šafran. Ako šiel čas, francúzsky vplyv silnel v New Orleans a korenie z Karibiku zmenilo v Amerike paellu na nový jedinečné jedlo. V modernej Louisiane sa jedlo vyvinulo do rôznych variácií. Kreolská jambalaya, alebo červená jambalaya, ako ju volajú akadskí kreoli (mylne známi ako kajúni), sa vyskytuje predovšetkým v okolí New Orleans, kde je jednoducho známa ako „jambalaya“. Mestská kreolská jambalaya zahŕňa paradajky, zatiaľ čo vidiecka jambalaya nie. Tento recept je na mestskú paradajkovú jambalayu, tak dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 1/4 šálky (cca 20ml) zeleninového oleja
  • 160g žltej cibule
  • 1 biela paprika
  • 1 zeler
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3/4 lyžičky (cca 1,25g) soli
  • 2 bobkové listy
  • 1kg akejkoľvek klobásy
  • 2 údené alebo obyčajné morčacie stehná
  • 1,5kg morčacieho mäsa
  • 150ml paradajok so šťavou a dužinou
  • 100g ryže
  • 200ml vody
  • 40g zelenej cibuľky
  • 20g petržlenovej vňate
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky cesnakového prášku
  • 4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička tymiánu

Postup

Krok 1

Do veľmi veľkej hlbokej panvice nalejeme zeleninový olej (20ml) a rozpálime ho. Všetky cibule, papriky a zeler nakrájame na drobné kocky a pridáme do panvice. Cesnak rozpučíme a vložíme do panvice spolu so soľou, čiernym korením, červenou paprikou a bôbovými listami.

Krok 2

Začnite variť a pravidelne miešajte až pokým zelenina nezmäkne a nezačne sa farbit do zlatej farby - asi 15 minút. Pridajte na 6 - 8 kúskov nakrájanú klobásu. Za pomoci miešania ju varte až kým nezačne zvonka hnednúť - asi 7 minút.

Krok 3

Pridajte morčacie stehná a morčacie mäso a dôkladne zamiešajte. Pridajte paradajkovú zmes a za stáleho miešania varte 5 minút. Pridáme ryžu a zalejeme vodou a privedieme k varu. Dôkladne premiešame.

Krok 4

Keď začne voda vrieť, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme bez miešania, kým sa tekutine neabsorbuje a ryža nezjemnie - asi 35 - 40 minút. Ak je to potrebné, dolejte ešte vodu.

Tip na obmenu:
Ak trpíte celiakiou, vynechajte klobásu alebo ju nahraďte nejakou bezlepkovou alternatívou.
K tomuto jedlu je potrebná veľmi veľká hlboká panvica alebo veľký hrniec.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • veganske-rebarborove-crumble-muffiny

    Vegánske rebarborové crumble muffiny

  • burgre-zo-sladych-zemiakov-s-guacamole

    Burgre zo sladkých zemiakov s guacamole

  • Nepečená čokoládová vegánska torta s jahodami

  • bananovy-chlieb

    Banánový chlieb

  • Banánové latté

    Banánové latté