Jahňacie stehno s karamelovými zemiakmi

8. septembra 2014
  • Podávať ako : tanier
  • Porcie : 4
  • Čas prípravy : 15m
  • Čas varenia : 60m
  • Hotové za : 1:15 h

Verte-neverte, na Islande je veľa oviec a Islanďania ich chovajú nielen pre ich teplú vlnu či mlieko, ale aj pre mäsko. Tento recept je priamo z Islandu, tak dobrú chuť!

Ingrediencie

  • jahňacie stehno
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 1 balenie kyslej smotany
  • 2-3 lyžice polohrubej múky
  • 500g zemiakov strednej veľkosti - uvarené v šupke a potom ošúpané
  • 40g margarínu
  • 5 lyžíc cukru

Postup

Krok 1

Jahňacie stehno položíme na roštovaciu mriežku nad panvicu a nalejeme do nej liter vody. Mriežku s panvicou a stehnom umiestnime do rúry, ktorú zapneme na 150°C. Restujeme 60 minút z oboch strán, priebežne stehno oblievame šťavou, ktorá z neho stiekla do panvice. Posledných 30 minút prepnite program na grilovanie a grilujte stehno z oboch strán.

Krok 2

Preosejte cez sito do hrnca tekutinu, ktorá stiekla do panvice a zbavte ju masti. Zahustite omáčku múkou, ochuťte soľou a korením, zafarbite zhnednutou šťavou a chvíľu miešajte na miernej teplote. Vmiešajte smotanu a odstavte zo sporáka.

Krok 3

Teraz si pripravíme karamelové zemiaky. Do panvice vysypeme kryštálový cukor a zohrievame ho, kým sa nezačne topiť. Potom vmiešame margarín. Keď cukor dostane zlatú farbu, odstavte ho zo sporáka. Vo vzniknutom karamele poobalujte varené zemiaky.

Krok 4

Podávajte spolu s mäsom.

Tip na obmenu:
Stehno môžete ugrilovať aj v alobale.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • norske-masove-gulky01[1]

    Nórske mäsové guľky

  • kottbullar01[1]

    Köttbullar

  • finsky-cucoriedkovy-kolac01[1]

    Fínsky čučoriedkový koláč

  • svedsky-mandlovy-kolac01[1]

    Švédsky mandľový koláč

  • smotanovy-repovy-salat

    Smotanový repový šalát na fínsky spôsob