Choley Bhaturey – Cícer na karí s vyprážaným chlebom

6. septembra 2014
  • Podávať ako : miska
  • Porcie : 3
  • Čas prípravy : 0m
  • Čas varenia : 0m
  • Hotové za : 60m

Mojím obľúbeným miestom v Londýne je štvrť s názvom Neasden. Obývajú ju prevažne Indovia a vôňa karí korenia sa nesie vzduchom už od Wembley stanice. Vždy, keď mám možnosť, tak tam zájdem a vyskúšam niečo zaujímavé z domácej kuchyne. Raz je to sadké barfi, v iný deň to je napríklad táto cícerová pochúťka.

 

Ingrediencie

  • Na časť zvanú Choley potrebujeme:
  • 1 šálku cíceru, ktorý na noc necháme napučať vo vode
  • 1 veľkú cibuľu, najemno nakrájanú
  • polovica zázvoru, najemno nastrúhaného
  • 1 lyžička práškového alebo drveného cesnaku
  • 1 čajové vrecúško (najlepšie s čiernym čajom, ktorý jedlo zafarbí načierno)
  • 0,5 lyžičky celého kmínu
  • 2 lyžičky mletého chilli na ochutenie
  • 1/4 lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžica mletého koriandru
  • soľ
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 2 lyžičky Chana Masala
  • 2 lyžičky mangového prášku, alebo kúštik strúhaného manga
  • 2 lyžice oleja
  • pol šálky paradajkového pretlaku
  • Ingrediencie pre časť zvanú Bhaturey:
  • pol šálky varených a šúpaných paradajok
  • pol šálky polohrubej múky
  • soľ
  • 1 aj pol lyžičky oleja
  • olej - na vyprážanie
  • zemiak
  • Na oblohu potrebujeme:
  • 1 cibuľu, nakrájanú na kolieska, namočenú v citrónovej šťave alebo v octe
  • 4 kolieska citrónu
  • 2 zelené chilli papričky, najemno nakrájané
  • nasekaný koriander - lístky

Postup

Krok 1

Poduste-povarte na chvíľku cícer s čajovým vreckom v troche vody, sceďte ho a sáčok s čajom vyhoďte. V panvici rozohrejte olej, pridajte kmín a pražte. Keď začnú semienka praskať, pridajte cibuľu, zázvor a cesnak a opekajte dovtedy, kým cibuľa nezhnedne. Pridajte chana masala, červené mleté chilli, nastrúhané mango, mletú kurkumu, mletý koriander, čierne mleté korenie, soľ a pražíme ďalšiu minútku. Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalšie dve minúty. Napokon pridáme cícer a šálku vody a slabo varíme asi 10-15 minút. Jedlo odstavíme.

Krok 2

Teraz si pripravíme Bhaturey. Zmiešame múku, zemiak, 1 aj pol lyžičky oleja a soľ a vymiesime hutné cesto bez pridania vody. Pokryte ho mokrou utierkou a nechajte cesto 10 minút odpočívať. Rozdeľte cesto na 4 rovnaké časti a rozvaľkajte ho na kruhy veľké asi 12,5 cm v priemere. Potom cesto vypražte v oleji, až kým bhaturas nenafúknu a nebudú z oboch strán zlatohnedé. Podávajte s cholay, ktoré sme si pripravili vyššie, s krúžkami cibule a citrónmi.

 

Tip na obmenu:

Ak nezoženiete Chana Masala, môžete ho nahradiť korením Garam Masala, ktoré ľahko zohnať v supermarketoch v časti s medzinárodnou kuchyňou.
Ak sa vám nechce strúhať mango, kúpte si rovno mangové čatní, dostať ho v hypermarketoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • veganske-rebarborove-crumble-muffiny

    Vegánske rebarborové crumble muffiny

  • burgre-zo-sladych-zemiakov-s-guacamole

    Burgre zo sladkých zemiakov s guacamole

  • Nepečená čokoládová vegánska torta s jahodami

  • kuracie-prsia-v-kuskusovom-cesticku

    Kuracie prsia v kuskusovom cestíčku

  • bananovy-chlieb

    Banánový chlieb