Baklava

18. januára 2016
  • Podávať ako : kúsok
  • Porcie : 20
  • Čas prípravy : 40m
  • Čas varenia : 2:000 h
  • Hotové za : 9:000 h

Baklavu som si zamilovala už ako tínedežerka, keď som s šla s rodičmi prvý raz do Turecka na dovolenku. Tento lepkavý, sirupový koláčik sa mi jemne rozplýval na jazyku a zakaždým, keď som si ho neskôr kúpila v nejakom náhodnom kebabshope v centre mesta, do mňa vdýchol kúsok exotiky. Neskôr, v roku 2012, som služobne veľa cestovala, a jednou z mojich zaujímavých destinácií bol Azerbajdžan. Azerbajdžan je nádherná krajina, plná histórie, veľmi milých ľudí, ale hlavne skvelej kuchyne. Preto vám ponúkam práve azerbajdžanskú verziu baklavy, ktorú tam nazývaju Pachlava, a ktorá sa líši najmä v konečnom ochutení koláča. Po jej zhotovení ju môžete rozkrájať na cca 20 kúskov.

Ingrediencie

  • 1,5kg olúpaných vlašských orieškov
  • 500g masla
  • 2 vajcia
  • 800g polohrubej múky
  • 1,5kg kryštálového cukru
  • 200ml ružovej vody
  • 1 lyžička šafránu
  • 600ml vody
  • 50g maku (ideálne bieleho, ale pokojne použite aj modrý)
  • 50g pistácií alebo mandlí
  • soľ

Postup

Krok 1

V miske zmiešajte dva vaječné žĺtky s múkou. Pridajte 100g masla, štipku soli a vypracujte cesto. Dobre vypracované cesto rozdeľte na 10 rovnakých častí.

Krok 2

Oriešky pomelte a zmiešajte s 500g kryštálového cukru a zmes rozdeľte na 7 rovnakých častí.

Krok 3

Vymastite si papier na pečenie a z jedného kúska cesta vyvaľkajte tenkú vrstvu. Položte ju na vymastený papier, potrite maslom a umiestnite na túto vrstvu ďalšie tenké cesto. Opäť namastite maslom, ale túto vrstvu posypte jednou orieškovou zmesou.

Krok 4

Teraz položte vrstvu cesta, maslo, vrstvu orieškov a tak ďalej až po posledné dve vrstvy cesta (9 a 10). Tieto spravíme tak, ako sme spravili prvé dve (čiže cesto, maslo, cesto). Dôkladne zakryte okraje papierom na pečenie.

Krok 5

Potom si pripravíme šafránový extrakt (lyžička šafránu na 6 lyžíc vriacej vody). Baklavu nakrájajte na kosoštvorce a všetky povrchy potrite pomocou štetca šafránovým extraktom. Okrajte posypte makom, do stredu na vrch položte pistáciu alebo mandľu na ozdobenie.

Krok 6

Pečte na 180°C asi jednu hodinu, keď sa začne papier na pečenie zohrievať, polejte baklavu zvyšným maslom.

Krok 7

Zatiaľ si pripravte topping - zmiešajte zvyšný cukor s vodou, uvarte ho a pridajte ružovú vodu. Keď sa baklava upečie, potrite ju hrubšou vrstvou tejto zmesi. Keď sa baklava vychladí (trvá to asi 5-6 hodín) môžte kosoštvorce servírovať na tanieri.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • veganske-rebarborove-crumble-muffiny

    Vegánske rebarborové crumble muffiny

  • Nepečená čokoládová vegánska torta s jahodami

  • bananovy-chlieb

    Banánový chlieb

  • Banánová roláda

    Banánová roláda

  • tekvicovo-orieskove-muffiny

    Tekvicovo-orieškové muffiny