Ash-e Haft Daneh – Perzská strukovinová polievka

12. októbra 2014
  • Podávať ako : tanier
  • Porcie : 10
  • Čas prípravy : 6:000 h
  • Čas varenia : 2:000 h
  • Hotové za : 2:000 h

Ash-e Haft Daneh je perzská sviatočná polievka, ktorá sa servíruje počas jesenného sviatku Mehregan, ktorý oslavuje príchod jesene do Iránu. Pozostáva z viacerých druhov strukovín a obilnín – obľúbený počet je 7, zeleniny a aromatického korenia. No je to viac ako len fazule, a je to viac ako len polievka.

Hlavné zložky v pôvodnom recepte boli uvedené pšenica, jačmeň, ryža, cícer, šošovica, mungo fazule a proso. Existuje mnoho rôznych variantov tohto tradičného jaseňa (kaše / polievky). Túto polievku si môžete pripraviť s jahňacím kolienkom alebo jahňacím / hovädzím vývarom a pridajte zeleninu, ako je petržlen, koriander, pažítka / pór, špenát a kôpor. Avšak, pretože to je výdatná a chuťou nabitá polievka, tak som si nemyslela, že pridanie akékoľvek mäsa by bolo nutné. Navyše som tútu polievku pripravovala pre mňa a moju maminu, a my dve mäso až tak nevyžadujeme.

Ingrediencie

  • pol balenia hŕstky
  • 1 konzerva cíceru
  • 1 malá konzerva sterilizovaného hrášku
  • 2 veľké paradajky
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • hrsť bulguru
  • hrsť quinoy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • Na topping:
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 cesnakové struky
  • 1 lyžica kurkumy
  • 1 lyžička sušenej mletej mäty
  • olej
  • hrsť ryže basmati

Postup

Krok 1

Hŕstku poriadne prepláchneme a dáme na noc alebo na 6-8 hodín namočiť do vody. Potom namočenú hŕstku opät prepláchneme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme hrsť ryže, quinou, bulgur, cícer a hrášok. Zalejeme vodou tak, aby bola aspoň 5cm nad strukovinami a na miernom stupni privedieme do varu. vodu môžeme prilievať podľa potreby. Potom varíme na jemnom stupni 60minút.

Krok 2

Počas 40-tej minúty si pripravíme paradajky - pomixujte ich alebo posekajte na malé kusky a spolu so šťavou ich prihoďte do hrnca, zamiešajte a varte ďalej.

Krok 3

V panvici rozohrejte olej a dozlatista na ňom osmahnite natenko nakrájanú cibuľu. Potom pridajte nasekaný cesnak, mätu a zasypte kurkumou. Premiešajte a povarte asi 3-4 minúty.

Krok 4

Potom posekajte nadrobno petržlenovú vňať a spolu so soľou a korením ju primiešajte do hrnca a povarte ešte 10 minút. Do hrnca primiešajte polovicu cibuľovej zmesi a zafarbite strukoviny nažlto.

Krok 5

Podávame naservírované so zvyškom cibule navrchu. Dobrú chuť!

Tip na obmenu:

Podávajte s hustým jogurtom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné recepty:
  • kuraci-shish-v-pikantnej-omacke

    Kurací shish v pikantnej omáčke

  • veganske-rebarborove-crumble-muffiny

    Vegánske rebarborové crumble muffiny

  • burgre-zo-sladych-zemiakov-s-guacamole

    Burgre zo sladkých zemiakov s guacamole

  • Nepečená čokoládová vegánska torta s jahodami

  • kuracie-prsia-v-kuskusovom-cesticku

    Kuracie prsia v kuskusovom cestíčku