Nakupujte…karfiol!

Od : | Žiadny koment | Dňa : 12. októbra 2014 | Kategória : Potraviny, Zelenina

Karfiol

Táto zeleninka je perfektnou prílohou k mäsu, morským plodom, a je taká sýta, že sa z nej dajú pripraviť aj výborné hlavné jedlá.

Biela zelenina väčšinou nebýva témou číslo jeden, a to najmä kvôli tomu, že jej farbe sa nepripisuje toľko nutričných benefitov, ako iným farebným druhom. Možno práve preto si karfiol, známy najmä vo svojej bielej verzii, no už aj u nás dostupný v zelenej či fialovej, zachovával nízky profil aj napriek ohurujúcemu množstvu antioxidantov, vlákniny a vitamínu C, ktoré obsahuje. Čoraz viac a viac šéfkuchárov využíva rôznorodosť a použiteľnosť karfiolu vo svojej kuchyni: je skvelý surový a chrumkavý do šalátov, opekaný, nakladaný či varený ako príloha, alebo priam zamatovo jemný a pomixovaný na pyré v polievkach a omáčkach, či výprážaný ako obedové menu – a preto často nenávidený vegetariánmi, keďže vyprážaný karfiol a vyprážaný syr sú často jedinými možnosťami bez mäsa v obedovom menu v reštaurácii.

Nutričné hodnoty v 100g surového karfiolu:
27 kalórií
2g vlákniny
320mg draslíka
52mg vitamínu C

Karfiol

Karfiol

VÝBER
Či si už vyberáte biely karfiol alebo jeho farebnú odrodu, ubezpečte sa, že plod je jasný, čistý a pevný. Žlté škvrny na karfiole alebo hnedé škvrny na jeho listoch znamenajú že váš karfiol je už za svojím zenitom.

USKLADNENIE
Aby ste zachovali čerstvosť, skladujte karfiol v chladničke. Odporúča sa mať ho v takom tom papierovom vrecku na hríby; tým ochránite karfiol pred chladom, a predídete tak vyblednutiu farby karfiolových hlávok.

PRÍPRAVA
Najviac chuti majú karfiolové hlávky. Stonka býva často tvrdá a drevnatá, tak ju môžete zahodiť. Nožom vykrojte stonku a hlávky rozdeľte na rovnaké časti. Ak idete karfiol pridať do šalátu, natenko ho nakrájajte. Ak hlávky opláchnete v studenej vode zmiešanej s pár lyžicami octu, karfiol si zachová krásnu bielu farbu.

PODÁVANIE
Fantázii sa medze nekladú. Či už karfiol radi chrúmete doma pri telke surový, v šalátoch, alebo zapekáte so syrom, nezabudnite si ho najmä vychutnať. Veď je predsa zdravý a chutí výborne.

Zdieľaj tento príspevok!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *